2012. január 23., hétfő

Ikonikus táskák 2.rész Louis Vuitton Speedy

     
       1858-ban Párizsban mutatta be először Louis Vuitton az akkor forradalminak számító lapos oldalú, erős, rekeszes, vászonnal borított, vízálló utazó táskáját, mely praktikussága és jó minősége miatt rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A tervezésnél  felhasználta az utazó láda készítő inasként szerzett tapasztalatait is. Az eredetileg csak utazó bőröndökre specializálódott cég később többféle kisebb méretű merev falú poggyászt is készített, majd 1930-ban George Vuitton (a fia) megalkotta a Keepall táskát, mely az első puha anyagból készült luxus weekend táska volt. Ez olyan jól sikerült, hogy pár évvel később piacra dobta annak kisebb változatát, a mindennapos használatra alkalmas Speedy 30-t, ahol a 30, a táska cm-ben megadott méretére utal. Ez volt Louis Vuitton első igazi kézitáskája, mely az évek során annyira közkedvelté vált, hogy mára egyike a LV cég legtöbbet eladott termékeinek. 

Keepall bag
      A Speedy egyszerű, de kultikus  formájával egy sikkes, klasszikus, praktikus kézitáska, vászonbevonattal és marhabőrből készült lekerekített fogókkal. Tipikus rohangálós városi táska, jól meg lehet pakolni, becipzározható és a táskához biztosított lakat miatt még kulcsra is zárható. Létezik még több méretben, a kisebb változatú  Speedy 25, amit Audrey Hepburn tett világhíressé a 60-as években, illetve a Speedy 35 és 40, melyek a nagyobb helykínálatuk miatt többféle funkciót is elláthatnak. A táskákat sokféle kivitelben készítik , a legelterjedtebbek a  Monogram, a Damier Ebene, a DamierAzur vászonok illetve az Epi bőr, a legnagyobb méretű Multicolore típusban is létezik. Egy drágább kivitelű változata a Speedy-nek rácsatolható pánttal is rendelkezik, mely ezáltal a vállon és keresztben hordozást is lehetővé teszi. Sőt, ha valaki igazán egyedi táskát szeretne vásárolni, megrendelheti, hogy nevének monogramjával lássák el a kiválasztott modellt. 

Forrás Luxuo.com
          Sajnos a két kisebb méretű táska túlságosan is népszerű világszerte, nem is beszélve a horribilis méreteket öltött hamisítványokról. Mégis a Speedy táskának 80 éves története van, mely vitathatatlanul kiemelkedő helyet biztosít mind a Louis Vuitton cég életében , mind pedig az ikonikus táskák birodalmában.


Forrás Luxuo.com

Audrey Hepburn és a kedvenc Speedy

Damier Ebene Speedy 35
Damier Azur Speedy 25
Monogram Speedy 25 






1 megjegyzés:

  1. Nagyon jókat irsz!Szeretem olvasni,mert sok mindent megtudok a kevenc márkáimról.Sajnos eredeti nincs,de mindig reménykedem,hátra sikerül szereznem még ebben az életben.Utánzatom van,de azt a lányom kérésére nem hordom,pedig igazán jól néz ki./sálam,pulcsim,és szemüvegem van/ márkás,már csak egy igazi L.V.táska hiányzik..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...